UWAGA! Nie Kupuj Nic Aby Zaparzyć Włoską Kawę Zanim Nie Przeczytasz Tego! - Portal kawowy

włoska kawa do kawiarni

Co się określa mianem kawy

Kawa, znana niemal w każdym zakątku świata, jest najbardziej popularną używką. Mianem kawy określa się rodzaj napoju, który jest sporządzany z odpowiednio przypalanych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Niewiele osób zdaje sobie

UWAGA! Nie Kupuj Nic Aby Zaparzyć Włoską Kawę Zanim Nie Przeczytasz Tego! - Portal kawowy włoska kawa do kawiarni
sprawę z tego, że napój, którym mogą się cieszyć każdego ranka przez pójściem do pracy, jest efektem odpowiednio przygotowanych ziaren rośliny zwanej kawowcem. Istnieje około 140 gatunków odmian tej rośliny, ale tylko niektóre z nich nadają się do uprawy. Kawowiec uprawia się w regionach strefy tropikalnej, czyli między dwoma zwrotnikami - północnym zwrotnikiem Raka a południowym zwrotnikiem Koziorożca. Sama kawa jest zazwyczaj podawana na gorąco i źródeł jej pochodzenia dopatruje się w Etiopii. Ponadto kawa jest uważana za główne źródło kofeiny, której zawdzięcza swoje pobudzające właściwości. Istnieje wiele odmian kawy, które różnią się często smakiem i aromatem. W zależności od miejsca, z którego pochodzą ziarna, poszczególne odmiany kawy gwarantują różne doznania smakowe.


Handel kawą

Faktem jest, że do jakiegokolwiek miasta w krajach cywilizowanych się nie udamy, tam znajdziemy kawę. Czy będzie ona serwowana w kawiarni, czy też będzie stała na półkach w sklepie, w którymś z tych miejsc na pewno ją znajdziemy. Kawa jest uważana za najbardziej popularną używkę na świecie i jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Ponadto kawa jest najważniejszych towarem handlowym, aż 25 milionów producentów zajmuje się jej wytwarzaniem. Największym światowym producentem kawy jest oczywiście Brazylia, później Wietnam, Kolumbia oraz Indonezja. Ciekawostką jest fakt, że sama uprawa kawowca jest dość wymagająca i nie może być zautomatyzowana, jak niektóre inne uprawy roślin. Sukces kawy na gruncie ekonomicznym jest niewątpliwie niesamowity, trudno jednak jednoznacznie wskazać przyczynę takiego sukcesu. Pewnym jest to, że kawa na całym świecie ma swoich zwolenników, ze względu na jej smak i aromat oraz właściwości pobudzające. Sama różnorodność odmian oraz mnogość sposobów jej przygotowania sprawia, że jest niezwykłym towarem.


Oferta szkoleń baristów

Nie można sobie wyobrazić jakiegokolwiek miasteczka europejskiego bez przynajmniej jednej kawiarni, a czymże by była kawiarnia bez odpowiednio wyszkolonego baristy? Oczywiście parzyć kawę w domu każdy może, czy to przy użyciu najprostszych metod, czy tych bardziej wymagających. Mianem baristy jednak, określa się osobę, która zajmuje się parzeniem, wybieraniem oraz serwowaniem kawy zawodowo. Żeby móc poszczycić się tytułem baristy, należy najpierw ukończyć odpowiedni kurs. Szkolenie można podzielić na dwa rodzaje, jeden dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą oraz dla profesjonalistów, którzy chcą się podszkolić w swoim fachu. Niektórzy dystrybutorzy kawy oferują właśnie kursy dla baristów. W skład takiego szkolenia wchodzi nauka umiejętności, takich jak znajomość różnych gatunków kawy, oczywiście przyrządzanie kawy, odpowiednie spienianie mleka, czy też dbanie o ekspresy oraz obsługiwanie klientów. Po ukończonym szkoleniu można nie tylko pracować w zawodzie, ale także brać udział w Mistrzostwach Baristów.


Skąd pochodzi kawa

Kawa, ulubiony napój wielu ludzi, współcześnie jest znana w wielu krajach na świecie, ciesząc się ogromną popularnością. Tradycja przyrządzania naparu z palonych ziaren kawowca, jak wszystko, musi mieć gdzieś swój początek. Uważa się, że kawa pochodzi z Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed naszą erą spożywano ziarna kawowca, jednak w nieco innej formie niż robi się to obecnie. Ziarna wtedy gotowano i spożywano z dodatkiem masła oraz soli. Samą metodę przypalania ziaren i sporządzania z nich napoju, który znamy dzisiaj, opracowano prawdopodobnie w Jemenie, a dzięki Beduinom rozpowszechniono ją w całej Arabii. Po rozpowszechnieniu kawy w krajach Bliskiego Wschodu był już tylko krok od pojawienia się ziaren w Europie, a później także w Ameryce. Pojawienie się kawy w Europie datuje się na XVI wiek, a w samej Polsce na koniec wieku XVII. Tak więc kawa, którą dzisiaj znany pod postacią czarnego naparu z palonych ziaren, musiała przebyć długą drogą, zanim trafiła na stałe do półek w naszej kuchni.


Profesjonalne ekspresy do kawy

Istnieje wiele różnych metod parzenia i przyrządzania kawy, jednak niewątpliwie stosowanie odpowiednich ekspresów zdecydowanie ułatwia sprawę i pozwala jednocześnie na przygotowanie różnych rodzajów kaw. Najczęściej spotykanymi ekspresami są ekspresy ciśnieniowe, spośród których można wybierać między różnymi modelami, które posiadają inne funkcje. Najbardziej zaawansowane, profesjonalne ekspresy do kawy znajdują swoje zastosowanie głównie w branży gastronomicznej. Oczywiście również w biurach dużych i średnich korporacji używa się ekspresów do kawy. Nie należy także zapominać o domowym zaciszu, w którym też możemy się rozkoszować smakiem wyśmienitej kawy. Ekspresy do kawy sprawdzają się więc zarówno w gastronomii, miejscu pracy oraz, rzecz jasna, w prywatnych domach. W sprzedaży znajduje się wiele modeli, więc wybór odpowiedniego ekspresu, który będzie spełniał nasze wymagania, może wcale nie być taki łatwy. Poszczególne ekspresy mają różne funkcje, chociażby takie jak mielenie kawy, spienianie mleka czy też nawet możliwość samoczyszczenia.



© 2019 http://portal-kawowy.informator.sejny.pl/