To może Cię zainteresować. Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę profesjonalnie - Portal kawowy

szkolenia dla baristów poznań

Sposoby przyrządzania kawy

Podstawowy podział kawy na czarną i białą już powoli odchodzi w niepamięć, biorąc pod uwagę różnorodność serwowanych rodzajów kaw. Oczywiście podział na kawę białą i czarną ciągle obowiązuje, aczkolwiek niekoniecznie już pod ty

To może Cię zainteresować. Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę profesjonalnie - Portal kawowy szkolenia dla baristów poznań
mi samymi nazwami. Obecnie do jakiejkolwiek byśmy się nie udali kawiarni, czeka nas nie lada wyzwanie pod postacią wyboru rodzaju kawy, na który mamy ochotę. Od małego, czarnego espresso, poprzez cappuccino, na różnych rodzajach caffe latte kończąc - wybór jest szeroki, a to jeszcze nie wszystkie możliwe opcje. Do wyliczanki należałoby dodać jeszcze flat white czy americano. Można do tego dodać już bardziej swojsko brzmiącą kawę po wiedeńsku z dodatkiem bitej śmietany, czy kawę po irlandzku z tak zwaną wkładką. To oczywiście nie wszystkie rodzaje kawy, jakie można spotkać. Każdy z tych rodzajów charakteryzuje się czymś innym i posiada swój własny sposób przyrządzania. Można więc z całą dozą pewności stwierdzić, że na brak różnorodności w tej kwestii narzekać nie możemy.


Tradycja picia kawy

Kawa, poza tym, że stanowi bardzo ważny artykuł spożywczy w handlu, znalazła także swoje miejsce w szeroko pojętej kulturze. Idealnym przykładem mogą być Włochy, gdzie obecne są rytuały picia kawy i bogata tradycja jej przyrządzania w określony sposób. Nie jest to jednak jedyny kraj, w którym kawa stała się elementem kultury. Będąc najbardziej popularną używką, kawa znalazła się w wielu zakątkach świata i stała się napojem, którym delektuje się wiele osób. Czy tego chcemy czy nie, kawa przeniknęła do kultury w sposób naturalny, stając się jej częścią. Istnieje wiele tradycyjnych metod przyrządzania kawy, jeden z nich jest nawet opisany w Panu Tadeuszu, epopei narodowej. Tak samo w wielu utworach, zarówno europejskich, jak i tych zamorskich, można znaleźć wzmianki o kawie. Nie wspominając o kolekcjach w muzeach, zawierających przyrządy do parzenia kawy, czy bogato zdobione filiżanki, w których była serwowana. Także współcześnie obecne są różne rytuały i tradycje związane z kawą, jak chociażby popularne "wyjście na kawę".


Kawa we Włoszech

Można stwierdzić, bez cienia wątpliwości, że krajem kawy w Europie są Włochy. Picie kawy jest tam swoistym rytuałem i istotną częścią kultury włoskiej. Któż z nas nie zna nazw, takich jak espresso, cappuccino czy caffe latte? Wszystkie te sposoby przygotowywania kawy pochodzą właśnie z Włoch. Co ciekawe, większość osób może kojarzyć, że to właśnie od spożycia espresso rozpoczyna się dzień, dzięki któremu dostaniemy z rana zastrzyk kofeiny. Rzeczywistość we Włoszech jednak wygląda nieco inaczej, ponieważ tam tradycyjnie dzień rozpoczyna się od wypicia filiżanki cappuccino do śniadania. Espresso można wypić dopiero popołudniu, jako dodatkowy zastrzyk energii w środku dnia. Inną ciekawostką dotyczącą spożywania kawy w tradycyjnej, włoskiej kawiarni jest to, że serwowana kawa może wydawać się zimna. Jest to jednak tylko pozorne wrażenie, dlatego że podaje się tam kawę, która jest gotowa do spożycia, czyli ma optymalną temperaturę żeby wypić ją od razu. Włoska tradycja picia kawy jest bardzo istotną częścią tamtejszej kultury.


Różne odmiany kawy

Pierwszą rzeczą po przebudzeniu, którą wielu z nas robi, jest wzięcie dużego łyka naszej ulubionej ciepłej kawy, żeby zaraz potem rozpocząć dzień. Czy to biała, czy czarna, z cukrem lub bez, każdy z nas preferuje inny sposób przyrządzania tego napoju bogatego w kofeinę. Jednak sposób przyrządzania i podawania to nie jedyne rozróżnienie, jeśli chodzi o kawę. Można wybierać spośród różnych odmian, które będą się nieco różniły w smaku i aromacie. Dwoma najpopularniejszymi gatunkami kawy są arabica oraz robusta. Arabica jest zdecydowanie najbardziej popularnym gatunkiem kawy, który jest najczęściej uprawiany. Można wyróżnić wiele odmian arabiki, z których napar będzie się nieco różnił, w zależności z której części świata pochodzi dana kawa. Ziarna brazylijskich odmian kawowca będą miały inny bukiet smakowy, niż te pochodzące z upraw afrykańskich, czy południowo-azjatyckich. Drugim gatunkiem kawy, nieco rzadziej spotykanym niż arabica, jest robusta. Tutaj także można wyróżnić kilka odmian, jednak mniej niż w przypadku arabiki.


Z czego się przyrządza kawę

Kawa, znana niemal w każdym zakątku świata, jest najbardziej popularną używką. Mianem kawy określa się rodzaj napoju, który jest sporządzany z odpowiednio przypalanych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że napój, którym mogą się cieszyć każdego ranka przez pójściem do pracy, jest efektem odpowiednio przygotowanych ziaren rośliny zwanej kawowcem. Istnieje około 140 gatunków odmian tej rośliny, ale tylko niektóre z nich nadają się do uprawy. Kawowiec uprawia się w regionach strefy tropikalnej, czyli między dwoma zwrotnikami - północnym zwrotnikiem Raka a południowym zwrotnikiem Koziorożca. Sama kawa jest zazwyczaj podawana na gorąco i źródeł jej pochodzenia dopatruje się w Etiopii. Ponadto kawa jest uważana za główne źródło kofeiny, której zawdzięcza swoje pobudzające właściwości. Istnieje wiele odmian kawy, które różnią się często smakiem i aromatem. W zależności od miejsca, z którego pochodzą ziarna, poszczególne odmiany kawy gwarantują różne doznania smakowe.



© 2019 http://portal-kawowy.informator.sejny.pl/